Stichting Senioren Essent Noord
    Reisverslagen
Terug naar Vorige pagina
Terug naar Vorige pagina
Maak uw keuze:
Indien u wat over een activiteit te vermelden heeft , mag u dit doorgeven aan jack.snel@ssen-info.nl

Dit verslag zal dan op deze pagina gepubliceerd worden; eventueel met een foto erbij.
 
Terug naar Vorige pagina
 
 
U kunt onderstaand een keuze maken voor een reisverhaal
Terug naar Vorige pagina
Terug naar Vorige pagina
Terug naar Vorige pagina
 
Frigem excursie naar Delft op 8 mei 2019

Het is een lange reis naar Delft, dus daarom was de uit Leeuwarden geplande vertrektijd wat vroeger dan normaal, nl. half 8. Voor een enkeling even wennen, dus werd het ietsje later. Na het oppikken van de overige 15 deelnemers in Heerenveen kwamen we op totaal  59 busreizigers. De reis uiterst soepel; Gerard had gezorgd voor wat interessant leesvoer over (de geschiedenis van) Delft en al om 10.15 uur zette chauffeur Thymen ons naast de Nieuwe Kerk af. Vandaar was het nog maar een 800 meter lopen naar de aanlegplaats van de rondvaartboten. Omdat de mare ging dat aan boord geen toilet was (wat ook waar bleek), schoten diverse dames onderweg toch nog een even snel een cafeetje binnen. Tegen 11 uur was iedereen present op de kade, waar 2 overdekte rondvaartboten op ons wachtten. Aan boord kregen we twee bekertjes koffie geserveerd met mini gebakjes.
Door de regendruppels op de ruiten en het doorzichtige dak bekeken we vanaf het water de schilderachtige binnenstad van Delft, met mooie verhalen over sommige panden: het kleinste huis; een pand met  heel veel ramen (om te laten zien hoe welgesteld de eigenaar was) of met duidelijk een dichtgemetseld raam uit een periode dat het wat minder ging met de bewoners. Na een klein uurtje werden we allemaal “losgelaten” en mochten we op eigen gelegenheid in het centrum rondkijken, met de afspraak: kwart over 2 terug bij de Nieuwe Kerk voor de rondleiding.
Het was nog steeds wat miezerig weer, dus de meesten zochten vrij snel de beschutting van winkel of (lunch)café. Door een ongelukje –partner Marten vinger bekneld tussen deur—heb ik zelf de middag in het ziekenhuis doorgebracht, zodat het volgende stukje verslag door Durk is geschreven.
Onder leiding van gidsen werden wij in 3 groepen de kerk rondgeleid. Mede door de vele andere bezoekers (zo’n 1,5 miljoen per jaar) waren de gidsen niet altijd goed te verstaan maar zij lieten ons bijzondere dingen zien en vertelden interessante verhalen.
De Nieuwe Kerk is even lang als de toren hoog is, nl. 108,75 m. Het is een kruiskerk en bevat veel symbolen die verwijzen naar de Bijbel. Het grote orgel bevat meer als 3000 pijpen en wordt nog elke zondag gebruikt voor het begeleiden van de gemeentezang. Indrukwekkend is het monument voor Willem van Oranje, Vader des Vaderlands en de maquette van de grafkelder van de Oranjes.
Ieder jaar wordt de grafkelder  geïnspecteerd door de burgemeester van Delft in het bijzijn van een vertegenwoordiger van het Koninklijk Huis. Prinses Beatrix komt regelmatig een bezoekje brengen via een aparte kleinere ingang. De indrukwekkende gebrandschilderde ramen vertellen veel over de Oranjes en de vaderlandse geschiedenis. De gidsen vertelden mooie verhalen over de Prins van Oranje en zijn familie en over het ontstaan van bijvoorbeeld “Oranje Boven” en de “Appeltjes van Oranje”. Het bezichtigen van de Nieuwe Kerk heeft een grote indruk achtergelaten.
De bus heeft gelukkig even op Mera en Marten gewacht, zodat we om 16.10 uur toch gezamenlijk de terugreis konden aanvaarden. Die was voor Thymen lastiger, want we zaten echt in de rand stedelijke files.
Maar toch arriveerden we mooi op tijd in ’t Haske in Joure, waar Henk ons al in de deuropening verwelkomde. Als altijd was het driegangendiner prima geregeld en degenen die in Heerenveen uitstapten, konden de wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspurs nog vanaf het begin meemaken.
Mooi weer laat zich niet dwingen, maar een belangrijk element van zo’n reisje is natuurlijk het bijpraten met oud-collega’s en hopelijk hebben de meesten van ons dat ook voldoende kunnen doen.
Mera Jes
Frigem bezoek Delft  8 mei 2019
Bezoek UMCG Groningen 2019

Op 17 oktober is het Universitair Medisch Centrum Groningen bezocht door een groep gepensioneerden van Essent (EGD) . Een groep van 26 personen had zich hiervoor aangemeld. Om 13.30 uur moesten zij zich melden in de aankomsthal van het ziekenhuis. Iedereen was op tijd aanwezig en werden door een gastvrouw en gastheer begeleid naar een ontvangst kamer alwaar we welkom werden geheten onder het genot van een kopje thee/koffie. De progamma werd bekend gemaakt en de rondleiding geopend met een film.

De rondleiders waarschuwden al dat de film behoorlijk binnen zo kunnen komen, wat ook het geval was. De werkelijkheid van de mooie en de minder mooie kanten van het ziekenhuis werden op een zeer duidelijke manier in beeld gebracht. Dat de film had aangesproken was wel duidelijk door de grote stilte die er na de film in de zaal heerste.
We werden nu in 2 groepen verdeeld om de rondleiding in het gebouw te beginnen. Tijdens de rondgang werd de geschiedenis en de voorgang van het ziekenhuis op een duidelijke manier aan ons gepresenteerd. Zo werd duidelijk gemaakt wat voor ontwikkeling een ziekenhuis in pak weg  zon 30 jaar doormaakt. De uitgangspunten die gemaakt zijn bij nieuwbouw worden vaak nog tijdens de bouw achterhaald en aangepast. Een prachtig voorbeeld zijn de afwateringspijpjes aan de balkons. Deze balkons waren gepland in de open lucht, maar bij nader inzien werd de gang toch overdekt.
Ook werd duidelijk dat in vroeger tijden op een heel andere wijze bestuurd werd en in een heel andere omgeving met heel mooi meubilair met een aparte stoel voor de grote baas waar niemand anders op mocht zitten. Voor 1 persoon werd 1 keer per jaar een uitzondering gemaakt nl. Sinterklaas.
Na de rondleiding wachtte ons in de ontvangst kamer nog een drankje en een kleine evaluatie over de rondleiding. Na wederzijdse bedankjes werd omstreeks 16.30 uur het bezoek beëindigd.
EGD bezoek aan het UMCG 17 oktober 2019

Frigem bezoek Fries Landbouwmuseum

Frigem gepensioneerden bezoeken Fries Landbouwmuseum 2019
In 1909 ontwierp de Friese architect W.C. de Groot in opdracht van het Anthonie Gasthuis een zeer moderne ‘gelede’ boerderij, met een zg. Hollandse stal, waarbij de koeien met de koppen naar elkaar stonden. Het voorhuis kreeg een prachtige art deco inrichting. Deze boerderij ligt ten zuiden van Leeuwarden (Goutum). Nadat de boerderij in 2013 leeg was komen te staan en dreigde in verval te raken, is men in 2017 begonnen met de restauratie, waarbij allerlei elementen uit het oorspronkelijke gebouw in ere zijn hersteld.
Is het gebouw zelf dus al de moeite van het bekijken waard, evenzo geldt dit voor de vaste expositie: 800 voorwerpen –foto’s, schilderijen, machines, gereedschappen, films etc—tonen de geschiedenis van de landbouw in Friesland. In een gloednieuw depot in Leeuwarden bevinden zich nog talloze voorwerpen. In deze tijd waarin de landbouw en het thema klimaat elkaar voortdurend ontmoeten geeft een terugblik in de tijd veel voer voor discussie! Eveneens actueel: affiches en teksten als: geen boeren geen eten.
Voorwerpen: het eerste opgezette Friese paard, zo levensecht dat je verwacht dat hij gaat bewegen. Koe Jantsje, destijds een model koe, die aantoont dat ook hier de normen veranderen.
Filmpjes: over het boerenleven met nog heel veel menskracht; mannen, vrouwen en kinderen hielpen mee. Machines die groter en groter worden; organisaties als waterschappen en coöperaties waarvoor hetzelfde geldt.
Naast de vaste expositie was de tentoonstelling “Hannekemaaiers en Lapkepoepen” te zien.
Vanaf de Gouden Eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog kwamen elk voorjaar duizenden seizoenarbeiders vanuit Duitsland naar Nederland om de boeren te helpen bij de hooioogst: deze werden hannekemaaiers genoemd.
Anderen specialiseerden zich in de verkoop van linnen. Deze ‘lapkepoepen’ vormden de basis van talloze winkels en bedrijven die nu nog steeds in Nederland aanwezig zijn zoals C&A, V&D, Schweigmann, Voss, Sinke, Lampe en Hanewäcker.