Stichting Senioren Essent Noord
    Reisverslagen
Terug naar Vorige pagina
Terug naar Vorige pagina
Maak uw keuze:
Indien u wat over een activiteit te vermelden heeft , mag u dit doorgeven aan jack.snel@ssen-info.nl

Dit verslag zal dan op deze pagina gepubliceerd worden; eventueel met een foto erbij.
 
Frigem senioren naar Rotterdam
Een dag eerder: regen en storm! Maar op woensdag 2 mei togen 66 ex-werknemers van Frigem, vergezeld van
partner of introducée met prachtig weer richting Rotterdam. De reis ging in comfortabele touringcar naar de
koffiestop bij de Aalscholver. Onderweg hadden we al kunnen genieten van prachtige bollenvelden verspreid
over de polder. Het gebak stond al klaar en na 2 koffie of thee rolden we, zoals de chauffeur het steeds noemde,
in een mooi tempo naar de Markthal van Rotterdam. Daar kregen we “vrij” om rond te kijken, lekker op een
terras de lunch te gebruiken. Als we maar weer op tijd bij de bus terug waren, want de rondvaartboot wacht
niet! Bijna waren we daar zonder de laatste 2 personen vertrokken, want er stonden 64 personen op de
deelnemerslijst, terwijl de chauffeur er eerder toch echt 66 had geteld! En hij had gelijk:  er hadden zich 2
deelnemers met dezelfde voorletter en achternaam, elk met 2 personen opgegeven, maar die waren als één
opgave genoteerd!
Ruim een uur voeren we door het havengebied, sommigen benedendeks; anderen genoten boven op het dek
van de zon en een lekker windje. Erna naar de Euromast, sinds 1960 hét icoon van Rotterdam. Vrijwel iedereen
bewonderde het prachtige uitzicht rondom vanaf de platforms op 100 meter hoogte. Een kleiner groepje zocht
het nog hogerop en ging via een ronddraaiende cabine met uitzicht omhoog tot 185 meter!
Daarna was het: verzamelen en op weg naar “De Engel”; mooi tegengesteld aan het stilstaande spitsverkeer
rolden wij gestaag richting Houten. Ook tijdens het 3-gangendiner werd er nog volop bijgepraat, want dat is
uiteindelijk toch het belangrijkst van zo’n gepensioneerden uitje!
Rond tienen stapten 11 deelnemers én onze chauffeur uit in Heerenveen; de overige werden door een collega-
chauffeur naar ons eindpunt in Leeuwarden gebracht; het eind van een lange, maar prachtige dag!
Mera Jes
Bezoek van de FRIGEM gepensioneerden aan ‘t Andere museum in Leeuwarden,

4 oktober 2017
Op woensdag 4 oktober togen in totaal 50 gepensioneerden naar de Oostersingel in Leeuwarden, voor een bezoek aan ’t andere Museum. De basis van het museum vormt een prachtige collectie oldtimers, resultaat van een ietwat uit de hand gelopen hobby van de vroegere directeur van FRIGEM, de heer M. Geersing.
Daarnaast is er op de verdieping een expositie van textiel en kant, het vakgebied van mevrouw Geersing, waarop zij in Nederland er daarbuiten als expert geldt.
Tussen de auto’s een scala aan echt werkende Meccanofabricaten, overal oude radio’s en fototoestellen, en boven de auto’s een treinennetwerk waar elke jeugddroom herleeft.
Wij werden hartelijk ontvangen met koffie/thee en oranjekoek. Tijdens de koffie vertelde de heer Geersing over de oorsprong van het gebouw (een vroeger pakhuis met een rijke historie), over hoe het allemaal zo gekomen is (van enkele oldtimers tot inmiddels circa 30), over de rally’s die hij samen met zijn zoons over de hele wereld gereden heeft. Ieder die de heer Geersing kent, weet dat hij smakelijk allerlei anekdotes kan vertellen. Na deze introductie gingen we uiteen in drie groepen: de heer en mevrouw Geersing en zoon Jan Kees begeleidden elk een groep.
De (veelal) dames die met mevrouw Geersing mee gingen, kregen informatie over de geschiedenis van het kant(klossen) in geheel Europa, over merklappen en hun regionale verschillen, over verschillende technieken en nog veel meer. In een kleine tentoonstelling wordt ook nog het verhaal verteld van de in Leeuwarden geboren Mata Hari en de mode uit haar tijd.
In het museum staat de eerste elektrische auto, uit 1907, vertelde de heer Geersing met trots. En ook de auto van de geheim agent die model gestaan heeft voor James Bond. Bij elke auto hoort een verhaal, dat zowel hij als zijn zoon met verve konden vertellen.
Ter afsluiting verzamelden we ons weer, voor een hapje en een drankje, velen met het idee om hier zeker nog een keer terug te komen. Er was zelfs een deelnemer die opperde: we kunnen hier wel ons ‘clubhuis’ maken!


Mera Jes
Terug naar Vorige pagina
AC: 80 jaar en nog zo jong, weet menigeen in feeststemming te brengen op 10 november 2017  (Regio Zwolle)

80 Jaar, een oude dame of heer? De getallen 8 en 0, samengevoegd tot 80 en qua leeftijd, zegt al genoeg.
De één ziet er oud uit, een ander is nog zo fit als een waterhoentje.
Wat mij opviel tijdens de feestavond in het kader van het 80-jarig bestaan van onze ActiviteitenCommissie, was, dat er veel jongeren waren, maar ook veel oud-gedienden.
Oud-medewerkers, die al zijn gaan werken onder de IJsselcentrale, later IJsselmij, weer later bij de EDON en destijds mee overgingen naar de huidige werkgever Essent.
Daarna kwam Essent in de verkoopetalage te staan en nu is RWE-Duitsland eigenaar. Jammer dat provincies en gemeenten zoveel geld hebben verdiend aan deze verkoop.
Overigens zeggen mijn gedachten, het jammer te vinden dat Nederland praktisch alles in de uitverkoop gooit en de beste bedrijven zonder al te veel moeite van de hand weet te doen aan “buitenlanders”.
Door al die opkopen, samenvoegingen en fusies (of hoe men dit ook wil noemen) van al die regionale bedrijven heeft de huidige ActiviteitenCommissie goed weten te laveren en heeft het kunnen groeien tot een zeer levendige regio, binnen de Stichting Senioren Noord (SSEN). Veel activiteiten hebben de revue al gepasseerd, velen zullen hopelijk volgen! Vandaag de dag weet het bestuur de deelnemers nog steeds te interesseren mee te doen aan de aangeboden activiteiten.
Bij activiteiten zie je meestal dezelfde gezichten, maar deze vrijdagavond, de 10e november 2017 viel mij op, dat er ook deelnemers aanwezig waren, die ik nog niet vaak of zelfs nooit aan een activiteit heb zien deelnemen.
Hieruit trek ik - weliswaar voorzichtig - de conclusie, dat het bestuur goed werk verricht en voor elk wat wils tracht te organiseren. Een geslaagde uitdaging, zal ik maar zeggen.
Een jubileum staat natuurlijk niet op zich. Eerlijk is eerlijk. Een ander onderdeel van de voormalige IJsselcentrale/IJsselmij is de Twentegroep (Hengelo). Deze groep heeft dit jaar hun 90e verjaardag gevierd en wel op 18 november jongstleden. Gelukkig: zo oud zijn wij nu ook weer niet!!
Twente heeft dus ook aandacht geschonken aan deze, toch wel bijzondere mijlpaal.
Even naar onze tachtigjarige. Het was een bijzondere gezellige drukte bij Urbana in Zwolle.
Na eerst een kopje koffie te hebben gedronken met een lekker Petit Fourtje nam Klaas Bosman het woord.
In vogelvlucht nam hij de 80 jaren door. Mede aan de hand van het jubileumboek PV van PV Zwolle 50 jaar en PV Hengelo 60 jaar van de voormalige personeelsverenigingen (uitgegeven omstreeks november 1987), kon de voorzitter een ruimhartig verhaal over het verleden vertellen. zoals gezegd, in vogelvlucht!
Maar ook de toekomst werd nog even aangekaart. Hoewel, veel (nieuwe) Essenters komen er niet meer bij. Wel nemen meer Enexis-werknemers deel aan onze activiteiten. Maar ook de enexis-senioren weten de weg te vinden naar onze AC.
En dan de verdere avond. Iedereen was in de gelegenheid met oud-collega’s een babbeltje te maken. Om 21.00 uur werd het koud/warm buffet geopend, waarvan gretig gebruik werd gemaakt.
De band Man in Music speelde in de ene zaal; in een andere zat sneltekenaar Thijs Wessels karikaturen te tekenen van de aanwezigen. Veel deelnemers hebben zijn tekentalent weten te waarderen door een overeenkomstige karikatuurtekening van zichzelf te laten maken. We hebben van een enkeling een paar mooie fotootjes gemaakt en kunt u bekijken op onze website: www.ssen-spenzwolle.nl. Niet iedereen, die werd gefotografeerd is in onze web-album opgenomen, maar zullen worden opgenomen in ons jaaroverzicht, dat wordt geprojecteerd op onze nieuwjaarsbijeenkomst op 3 januari 2018.
Een dansje op z’n tijd is nooit weg. Het is feest, dus hoort dat er bij.
Om ongeveer 23.30 uur keerden veel deelnemers weer huiswaarts.
Het AC-bestuur bleef achter, maar met een mooi gevoel, dat de aanwezigen van deze avond hebben genoten.
Wij verwelkomen het vertrouwen dat deelnemers in onze AC hebben en gaan er volgend jaar weer met vol elan tegen aan om u een zo breed mogelijk scala aan activiteiten aan te bieden.
Laten we eerlijk zijn, niet alles kan en de prijs is daar ook een beetje debet aan. Maar als wij niets doen, dan rest ons een zachte dood en dat willen we koste wat kost vermijden.
Nogmaals: heel hartelijk dank voor uw vertrouwen in onze ACTIVITEITENCOMMISSIE Regio Zwolle.

Martin Borkent©
Deventer, 23 november 2017
 
Bezoek Rotterdam Frigem op 2 mei 2018
Bezoek van de FRIGEM gepensioneerden aan ‘t Andere museum in Leeuwarden,
AC: 80 jaar en nog zo jong, weet menigeen in feeststemming te brengen op 10 november 2017  (Regio Zwolle)
 
 
 
U kunt onderstaand een keuze maken voor een reisverhaal
Terug naar Vorige pagina
Terug naar Vorige pagina
Terug naar Vorige pagina
Middagtocht langs Friese Fonteinen

Het uitje van de Frigem senioren was dit najaar een bustocht langs vijf van de in totaal 11 Friese fonteinen. Op 3 oktober vertrokken we uit Leeuwarden met 46 personen en nadat in Heerenveen nog 12 deelnemers waren ingestapt, ging de tocht op naar het kleinste stadje van Friesland: Sloten. 
De fontein bestaat uit gestapelde emmers, teilen en jerrycans, met daarbovenop een jongen en een meisje. Deze laatste houdt in haar handen een kievit en die heeft een sleutel tussen haar snavel. Dat is althans de bedoeling, maar geen van ons heeft de sleutel kunnen ontdekken.
We vervolgen onze weg naar Stavoren, waar het Vrouwtje van Stavoren nog steeds als beeldje over het Ijsselmeer tuurt. Op loopafstand ervan een mega kabeljauw fontein. Hij spuit niet, want technici zijn hem aan het repareren!
Het volgende stadje is Hindeloopen, met twee levensgrote woeste leeuwen met vergulde koppen, uitvergroot uit het wapen van Hindeloopen. “Ze lijken wel van chocola”, is één van de opmerkingen. In Hindeloopen hebben we even tijd om iets meer van dit oude stadje te zien.
En dan gaat het op naar Workum, waar een soort van wensboom (de ‘levensboom’) met exotische vogels omringd wordt door kunstig gemaakte geweien. Ook deze fontein lijkt gehoor te hebben gegeven aan de oproep van Vitens (het Friese waterleidingbedrijf) om zuinig met water te zijn.
De laatste fontein is Fortune, in de grachten van Sneek: een manlijk figuur, staand op een bol toont ons een hoorn (des overvloeds). Doordat hij continu draait, is hij van alle kanten prima te bekijken. Ook hier geen overvloed aan water.
Al met al hebben we een prachtige middag met elkaar gehad en op een hele comfortabele manier een van de uitingen van Leeuwarden/Friesland culturele hoofdstad van 2018 kunnen bewonderen.

Mera Jes
4 oktober 2018
Frigem langs 5 Friese Fonteinen 2018